Kamraellátó webáruház | Szeged

Kérdése van? Hívjon minket!

Ügyfélszolgálat: +36 (30) 237-7472

Blog

A kávé az egyik legnépszerűbb ital. Naponta 2,25 milliárd csésze kávé fogy világszerte. Tekintettel arra, hogy ilyen sok fogy, értelemszerűen alaposan vizsgálni kezdték az egészségre gyakorolt hatását. Egyes vélekedések szerint a kávé nem túl egészséges, és régóta teszik felelőssé bizonyos betegségek kialakulásáért. Újabb kutatások szerint azonban mégsem tekinthető rossznak a kávé. Attól is függ a kávé szervezetünkre gyakorolt hatása, hogy hogyan fogyasztjuk, például mennyi cukorral és sziruppal és hogy milyen minőségű alapanyagból készítjük.

Kávé kínálatunk

 

A kakaó (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) család Bytnerioideae alcsaládjának tagja. A növénycsaládnak még további két tagját, a kupuazut (Theobroma grandiflorum) és a mokambót (Mocambo tree, Jaguar tree – Theobroma bicolor) is termesztik.

A kakaó 5-10 méter magasra növő fa. Négy barna színű, vastag sziklevele egymással 90o-os szöget zár be. A növény az idősebb, 2-3 éves fás részeken hozza a hímnős virágait (ezt kauliflóriának nevezik, vagyis törzs(ön)virágzásnak vagy ágvirágzásnak), amelyeket rovarok poroznak be (ritka esetekben önbeporzás is lehetséges). A virágok egész évben nyílhatnak, de folyamatos terméshozás nincs, így maximum egy vagy két szüret lehetséges: egy október-december, egy pedig március-április hónapokban.

Kakaó kínálatunk

Hazánkban nagyon elterjedt az energiaitalok fogyasztása, elsősorban a fiatal felnőttek vásárolják gyakran ezeket az italokat, remélve, hogy energikusabbak lesznek tőle, növelhetik a teljesítményüket, és jobban bírják a munkát és a tanulást. Miért egészségtelen ezek fogyasztása? Az energiaitalok meghatározásuk szerint olyan üdítőitalok, amelyek egy bizonyos ideig fokozzák az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet. Főbb összetevőik között szerepel a koffein, szénhidrátok, vitaminok és egyes aminosavak.

Energiaital kínálatunk

A fekete és zöld tea is a Camellia Sinensis levélből készül. A különbség a levelek feldolgozásából adódik. A színbeli különbség a természetes erjedési (fermentálási) folyamat eredménye. Ez alatt a folyamat alatt az előzőleg fonnyasztott és sodort levelek sejtnedvét levegő éri. Az oxidáz enzim segítségével a sejtnedv különböző biológiai reakciókon megy keresztül.. Ezért a levelek színe élénkzöldről barnára változik. A fermentálást a fekete tea esetében végzik csak el, míg a zöld tea készítésekor a leveleket gőzölik, annak érdekében, hogy a levelek meglágyuljanak a sodráshoz és a fermentáláshoz szükséges enzimek inaktiválódjanak, így a levelek megőrzik zöld színüket. A zöld tea évszázadokon keresztül népszerű volt Ázsiában, ahol számos jótékony hatását ismerik. A nyugati világban is egyre növekszik az érdeklődés a tea kedvező hatásai iránt.

Tea kínálatunk